Excursie duurzame woningen, 2 maart

leemsteenmuur2

Iedere eerste woensdag van de maand staat in het teken van een excursie naar een duurzaam initiatief of lezing over duurzame materialen.

Voor de excursie van maart zijn er twee woningen in  Rotterdam bezocht welke ieder de traditionele techniek uitdagen om op een nieuwe en duurzame manier te denken.

Woning van leemsteen en vlas

De vrijstaande woning in het Zestienhovenpark in Rotterdam bestaat uit drie lagen:

een souterrain, een begane grond en, gelegen aan een grote vide, een 1e etage.

De woning is gebouwd naar eigen ontwerp van de eigenaar en in eigen beheer. Het was de opdrachtgever niet gelukt om binnen de regio een aannemer te vinden die ervaring had met duurzaam bouwen.

De woning is opgebouwd uit een gelamineerde houten constructie, gefundeerd op een betonnen bak en voorzien van traditionele houten vloeren.

Binnenwanden, binnenspouwblad en buitenspouwblad zijn gemetseld in leemsteen, 110mm. De spouw is gevuld met 300mm vlas.

Voor de koppeling van binnen- aan buitenspouwblad zijn houten koppelankers toegepast die tevens dienst doen als tussensteunen voor de vlaswoldekens.

Door toepassing van een afwerking met leemsteen aan de binnenzijde en kalk stuc aan de buitenzijde blijft de constructie damp-open.

Voor het verwarmen van de woning wordt gebruik gemaakt van stralingswarmte vanaf de plafonds, vooralsnog gevoed door een cv-ketel, maar binnenkort middels zonnen-energie.

In de tuin is een regenwater buffer aangelegd, een groot deel van het huishoudwater wordt hieruit geput.

 

kaswoning straatzijdeExperimenteel wonen

In het kader van experimenteel wonen wordt in Rotterdam Heijplaat geëxperimenteerd met wonen onder een kaasstulp.

Volgens het ‘ huis in een huis’ principe is een woning gebouwd onder een kas. Aan de noordzijde bevindt zich een tamelijk gesloten gevel. De lange, schuin geplaatste glazen ‘achterwand’ is pal op het zuiden gesitueerd.

De kas is opgebouwd uit staal, gelamineerde houten spanten, aluminium en glas. De woning is opgebouwd uit hout en leem waarbij gebruik is gemaakt van houtvezelplaten als isolatiemateriaal.

De terrasvormige woning biedt op de bovenste laag ruimte aan een moestuin die moet kunnen voorzien in het dagelijks gezinsverbruik. Dat blijkt in de praktijk nog niet mee te vallen. De temperaturen kunnen hier ter plekke behoorlijk oplopen.

Op de 1e verdieping bevindt zich een dakterras en op de begane grond een tuin. Dit alles op het zuiden en onder glas.

De bevindingen van de bewoners zijn tot op heden niet onverdeeld gunstig. Te koud in de winter, te warm in de zomer. Moeilijk te beheersen binnenklimaat en problemen met condensatie en ventilatie.

Kortom, een en ander behoeft nog enige verfijning..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *