About Us

Our work strives to enhance our sense of surroundings, identity and relationship to others and the physical spaces we inhabit, whether feral or human-made.

Selected Awards
 • 2004 — Aga Khan Award for Architecture
 • 2009 — Mies van der Rohe Award
 • 2013 — AIA/ALA Library Building Award
 • 2015 — Best Interior, Designers Saturday
 • 2016 — AIA New York Honor Award

Meppen

Vanaf de weg doet niets vermoeden dat hier een ‘duurzame’ woning staat. Een gesloten gevel en een zadeldak met een groot overstek. Wel opvallend is de aardkleur van het gevelstucwerk. Dit is de noordgevel van de woning.

De zuidgevel laat een heel ander beeld zien ; veel glas, een geknikt dak met daarop zonnepanelen en warmwatercollectoren. En ook hier het aardkleurige gevelstucwerk.

Deze woning aan de Mepperstraat in Meppen biedt, gelegen op een terp, een prachtig uitzicht op het natuurgebied De Mepperhooilanden.

Onze opdrachtgever doet al een aantal jaren mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Vanaf 2013 organiseert Duurzaam Huis Nederland B.V. deze route waarbij op twee zaterdagen in het najaar allerlei typen duurzame woningen kunnen worden bezocht.

Nieuw in 2018 is de Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland. En natuurlijk was het Huis te Meppen een van de genomineerden.

In een eerste ronde werd het duurzaamste huis per provincie gekozen. En het zal niet verbazen dat het Huis te Meppen op de eerste plaats in de provincie Drenthe eindigde.

De provincie Drenthe is zeer betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen. Zij heeft zich ten doel gesteld voor 2040 alle woningen in de provincie te hebben verduurzaamd. Het was dan ook een gedeputeerde van de provincie die op zaterdag 3 november de oorkonde van Duurzaamste Huis van de provincie Drenthe aan onze opdrachtgever kwam overhandigen.

Het huis aan de Mepperstraat wordt door de bewoners zelf gebouwd. Dat gaat niet snel.

Wel gestaag. De werkzaamheden zijn in 2009 gestart. Afgezien van wat binnenafwerkingen is de woning gereed. De hoofdopzet van het ontwerp van StroApp heeft als basis gediend. Daarbinnen heeft de opdrachtgever een eigen invulling aan de woning gegeven. De zelf ontworpen en – gemaakte trap is hiervan een mooi voorbeeld.

De woning is opgebouwd uit een houtconstructie, strobalen en leemstucwerk. Het gebinte van de houtconstructie is afkomstig uit een eeuwen oude boerderij, de stro komt van het land van de buurman en de leem uit een bouwput in de buurt van Emmen. Het merendeel van de houten gevelkozijnen is hergebruik. Circulair bouwen in optima forma.

Behalve stromend water is de woning verstoken van nutsvoorzieningen. De energiebronnen zijn hout en de zon. Elektriciteit en warm water worden verkregen uit de collectoren op het dak. Het hout wordt geoogst uit de nabijgelegen Boswachterij Gees. Hiermee wordt de houtkachel gestookt die tevens water verhit. Met dit water worden de vloerverwarming en de wandverwarming gevoed.

De combinatie van stro, leemstuc en drielaagse beglazing maakt dat slechts spaarzaam gebruik van de verwarming hoeft te worden gemaakt.

Het vuilwater wordt afgevoerd naar een ruim moerasfilter, aangelegd aan de noordzijde van de woning.

In de gevels zijn ventilatiekanalen vlak boven het maaiveld aangebracht. Deze openingen in de vier windrichtingen zorgen voor een continue natuurlijke ventilatie van de woning.

De enige rekening die regelmatig op de deurmat valt is die van de drinkwaterleverancier. Er zijn echter interessante ontwikkelingen op het gebied van het zuiveren van hemelwater.

Wellicht kan het water er binnenkort ook af.

 • Locatie

  Meppen

 • Oppervlakte

  m2

 • Werkzaamheden

  Ontwerp, Vergunning, Uitvoering