Woonark Gouda

De woonark in de Kattensingel in Gouda is hoognodig aan vervanging toe.

De ark, 4 x 16 m, mag worden vervangen door een grotere woonark. De afmetingen moeten echter wel aan strenge eisen voldoen: een maximale lengte van 14 meter en een maximale breedte van 5 meter. De diepgang mag niet meer bedragen dan 90 cm en de ark mag niet hoger worden dan 3 meter boven de waterlijn. Er is dus slechts één woonlaag mogelijk. Om de zijkanten van de toe te passen zonnepanelen aan het oog te onttrekken is, voor een deel van de ark, een maximale hoogte van 3,3 meter boven de waterlijn toegestaan. Het totale netto woonoppervlak bedraagt circa 80 m2, inclusief motor- en fietsenberging, bergruimte en technische ruimte.

De opdrachtgever heeft ervoor gekozen een zo duurzaam mogelijke woonark te bouwen.

StroApp is gevraagd hem hierin te begeleiden.

Aan een betonnen bak is vrijwel niet te ontkomen. Voor het overige zal worden getracht zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen.

Wanden, vloeren en daken zijn houtskeletbouw met strenge voorwaarden aan de herkomst van het toe te passen hout. Houtwol wordt toegepast als isolatiemateriaal. Daar waar mogelijk wordt de toepassing van folie voorkomen.

De woonark wordt voorzien van 3-laags glas en van zonnepanelen op een deel van het dak.

Het project bevindt zich in de fase van het definitief ontwerp. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2020 een aanvang met de werkzaamheden worden gemaakt.